Ο βιώσιμος Τουρισμός, προτεραιότητα για το σημερινό ταξιδιώτη

Τα ευρήματα μιας έρευνας που διεξήχθη από την ομάδα του Οργανισμού Τουρισμού Καταναλωτών της STR έδειξαν τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αντίληψη των ταξιδιωτών.

Η έρευνα, που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε τις απόψεις περισσότερων από 1.000 διεθνών ταξιδιωτών από το ιδιόκτητο Traveller Panel της STR, μια παγκόσμια κοινότητα αφοσιωμένων ταξιδιωτών.

“Τα βιώσιμα ταξίδια εξακολουθούν να είναι ένα καυτό θέμα στην τουριστική βιομηχανία, καθώς οι ταξιδιώτες και οι ταξιδιωτικές μάρκες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον”, δήλωσε ο Sean Morgan, διευθυντής έρευνας της STR. “Η έρευνά μας εξέτασε το πώς είναι φιλικός προς το περιβάλλον ο σύγχρονος ταξιδιώτης και αξιολόγησε τις αντιλήψεις για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή πιο πράσινων και πιο βιώσιμων πρακτικών στον τουριστικό κλάδο, χωρίς να αμφισβητηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, το” Greta effect ” και οι ταξιδιώτες της Χιλιετίας είχαν τις ισχυρότερες απόψεις όταν έλαβαν μέρος σε «πράσινες» διακοπές, καθώς πάνω από το 50% δήλωσαν ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές ήταν προσωπικά σημαντικές ».

Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή διακοπών ήταν σημαντική, ενώ το 40% επέλεξε μια ουδέτερη θέση.
  • Το 35% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να επισκεφτεί μια χώρα που δεν καταβάλλει προσπάθειες για την προστασία του του κλίματος, ενώ το 32% δήλωσε ότι δεν θα αποθαρρυνθούν και το 33% ήταν αναποφάσιστο.
  • Συνολικά, περίπου το 70% πιστεύει ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου προσπάθεια να είναι βιώσιμη στους παρόχους τουρισμού.

Πηγή: STR